Παιδική στοματική υγιεινή: χωρίς φόβο και πόνο, αλλά με πολύ πάθος

στις

«Να βουρτσίζει τα δόντια της πρωί και βράδυ, χωρίς να χρειάζεται να της το υπενθυμίζουμε. Και να το κάνει με όρεξη και όχι σαν αγγαρεία».

Αυτό θα ευχομουν, αν η γνωστή σε όλους μας νεράιδα των δοντιών μου έλεγε να κάνω μια ευχή για τα δόντια της Χριστίνας.

Η κόρη μου έχει την τύχη να εχει κληρονομήσει την καλή πάστα δοντιών και από μένα και από τον μπαμπά της και έτσι δεν ξέρει ακόμα τι θα πει «τροχός». Για να παραμείνει όμως τυχερή, πρέπει να είναι συνεπής όσον αφορά στην στοματικής της υγιεινή. Έχει επίσης την τύχη να χρειάζεται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να φοράει ένα μασελακι, το οποίο συμβάλλει στο να μεγαλώσει η γνάθος της. Γιατί αυτό το βλέπω ως τύχη; Επειδή θεωρώ ότι μαζί του έχει μπει σε μια καθημερινή ρουτίνα και πρόγραμμα. Πριν το μασελακι, μπορεί να «ξεχνούσε» να βουρτσίσει τα δόντια της. Μετά το μασελακι, το καθάρισμα του στόματος μετά από κάθε γεύμα είναι απαραίτητο και αναγκαίο. Δεν είναι εύκολο να βάλεις ένα παιδί σε μια τέτοια ρουτίνα.

Ακόμα και εμείς οι «τέλειοι» κάνουμε τις παρασπονδίες μας. Υπάρχουν όμως κάποια κολπακια που μπορούν να βοηθήσουν:

  1. Άσε το παιδί σου να επιλέξει την οδοντόβουρτσα του. Είναι αυτά τα μικρά πράγματα που τους χαρίζουν αυτονομία και την αίσθηση της ανεξαρτησίας.
  2. Αν εσύ θελεις η οδοντόκρεμα να αφήνει στο στόμα σου αίσθηση δροσιάς, να θυμάσαι οτι στα παιδιά αρέσουν περισσότερο οι φρουτένιες γεύσεις.
  3. Και στο θέμα της στοματικής υγιεινής, οι γονείς αποτελούμε πρότυπο για τα παιδια τους. Ξεκίνησα να παίρνω μαζί μου στην οδοντίατρο τη Χριστίνα από πολύ νωρίς, ώστε να μάθει ότι είναι ένας γιατρός που δεν φοβόμαστε, αλλά εμπιστευόμαστε. Ένας γιατρός στον οποίο πηγαίνουμε αμέσως μόλις νιώσουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
  4. Για να αποφεύγουμε την καθημερινή κατανάλωση γλυκών, μπορείς να καθιερώσεις μόνο μια μέρα την εβδομάδα κατά την οποία θα τρωει όσα γλυκά θέλει. Αυτή τη συμβουλή είχε δώσει ένας οδοντίατρος σε μια φίλη. Πριν φρικαρεις, σκέψου οτι αν το καλοσκεφτείς έχει λογική: πόσα γλυκά άλλωστε μπορούν να φάνε σε μια μέρα; Σίγουρα λιγότερα από ό,τι όλη την εβδομάδα.
  5. Προσπάθησε μέσα από το παιχνίδι, τα βιβλία και γιατί όχι και το θέατρο να μάθεις στο παιδί διάφορα πράγματα για την στοματική υγιεινή. Μέχρι την άλλη Κυριακή παίζεται στο Θέατρο Ριάλτο η παράσταση «Ο Δοντουλης και οι Περιπέτειες του». Πρόκειται για μια παράσταση που παίζεται και σε σχολεία  και η οποία βοηθάει τα παιδιά να καταλάβουν γιατί ειναι σημαντικό να βουρτσίζουν τα δόντια τους μετά από κάθε γεύμα.

IMG_20180930_122124_538.jpg

IMG_20180930_151918_892.jpg

Ακολούθησε με στο Ιnstagram: Stamati23

Ακολούθησε με στο: www.facebook.com

Σχολιάστε