Το βιβλίο της εβδομάδας

στις

Το Πιο Μεγάλο Βιβλίο για τις Οικογένειες δεν ξέρω αν είναι όντως το πιο μεγάλο, είναι πάντως το βιβλίο το οποίο προσεγγίζει με ένα πολύ γλυκό και ταυτόχρονα ξεκάθαρο τρόπο τις διαφορές που μπορεί να δει ένα παιδί όχι μόνο στη δομή και στα μέλη μιας οικογένειας αλλά και στον καθημερινό τρόπο ζωής.

IMG_20161117_155644.jpg

Φυσικά και πολλές οικογένειες αποτελούνται από τη μαμά, τον μπαμπά και τα παιδιά, υπάρχουν ομως και παιδιά που ζουν μόνο με τη μαμά ή μόνο με τον μπαμπά, παιδιά που έχουν δύο μαμάδες ή έχουν θετους γονείς.

Αυτό που μου αρέσει σε αυτό το βιβλίο είναι ότι τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο  και αυτονόητο (εκτός ίσως από το γεγονός ότι η αγάπη των μελών είναι αυτή που κάνει μία οικογένεια πραγματική οικογένεια). Δεν είναι λοιπόν δεδομένο ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν μεγάλα σπίτια ή ότι όλα τα παιδιά πηγαίνουν  ή θελουν να πηγαινουν σχολείο.

Δεν είναι αυτονόητο ότι όλα τα μέλη έχουν δουλειά ή ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να πηγαίνουν διακοπές.

Αναφέρεται ακόμα σε θέματα όπως το φαγητό, τα ρούχα, τα κατοικίδια, οι γιορτές και τα χόμπι.

Αναρωτιέσαι αν είναι ανάγκη για ενα παιδί που ανήκει σε μια «συμβατική» οικογένεια να μάθει τις διάφορες; Μάλλον οχι, αν σκοπεύεις να το βάλεις να ζει για πάντα σε μια γυάλα. Αν παλι θέλεις να μεγαλώσει χωρίς ταμπού και κόμπλεξ, αλλά να μπορεί να αγαπάει και να συναναστρέφεται και με ανθρώπους οι οποίοι διαφέρουν απο εκείνο, τότε να του το διαβάσεις. Και μάλιστα να του το διαβάζεις συχνά.

img_20161117_161113

Το Πιο Μεγάλο Βιβλίο Για Τις Οικογένειες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος. Τα πολυ καλογραμμένα κείμενα ανήκουν στην Mary Hoffman, ενω η υπέροχη εικονογράφηση στον Ros  Asquith.

Σχολιάστε