Το βιβλίο του Lykke ή αλλιώς το κυνήγι της χαμένης ευτυχίας

στις

Το διαβάζω εδώ και μέρες, λίγες λίγες τις σελίδες του κάθε φορά, γιατί δεν θέλω να τελειώσει. Το βιβλίο του Lykke ανήκει στην κατηγορία των βιβλίων που διαβάζεται απνευστι, είναι όμως τόσο καλό που δεν θέλεις να το αποχωριστεις εύκολα. Συγγραφέας του είναι ο Μαικ Βαικινγκ, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος στο Ινστιτούτο Έρευνας Ευτυχίας στην Κοπεγχάγη και έχει γράψει το best seller «Το βιβλίο του Hygge», που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Μίνωας.

Τι σημαίνει λοιπόν στα δανέζικα η λέξη Lykke; Lykke είναι η ευτυχία και με το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας του προσπαθεί να καταλάβει τι κάνει ευτυχισμένους τους ανθρώπους στον κόσμο. Πρόκειται για έναν οδηγό που συγκεντρώνει συμβουλές από διάφορα σημεία του πλανήτη, στα οποία οι άνθρωποι ξέρουν τι θα πει ευτυχία.

Όχι, δεν θα το διαβάσεις και αυτομάτως θα γίνεις ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος! Θα το διαβάσεις και θα προβληματιστείς. Θα το διαβάσεις και θα το ξαναδιαβάσεις. Θα το διαβάσεις και αν όντως θέλεις να αλλάξεις, τότε θα καταφέρεις να βρεις τα πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένη/ευτυχισμένο. Κανένα βιβλίο δεν μπορεί να σε αλλάξει, αν εσύ δεν το αποφασίσεις. Όσο και αν ο Μάικ Βαικινγκ σου λέει ότι το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία, εσύ δεν θα καταφέρεις να το κάνεις κτήμα σου αν δεν το πιστεύεις.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα από τα πιο αξιόλογα βιβλία αυτοβελτιωσης που έχω διαβάσει, ενώ το κεφάλαιο που με συγκίνησε ιδιαιτέρως είναι το κεφάλαιο στο οποίο ο συγγραφέας αναλύει πόσο η καλοσύνη μας βοηθάει να νιώθουμε ευτυχισμένοι. Μόλις χθες το πρωί, ένας κύριος στο Μετρό με ένα γλυκό χαμογελο, ίσως το πιο γλυκό χαμογελο που έχω δει τον τελευταίο καιρό, παραχώρησε τη θέση του στο μικρό κορίτσι ενός ζευγαριού προσφύγων και η κίνηση του αυτή γέμισε χαρά και εμένα. Γιατί το κινέζικο ρητό στο οποίο ανατρέχει ο Μάικ Βαικινγκ έχει δίκιο: αν θέλεις ευτυχία για μια ώρα, πάρε έναν υπνακο. Αν θέλεις ευτυχία για μια μέρα, πήγαινε για ψάρεμα. Αν θέλεις ευτυχία για έναν χρόνο, κληρονόμησε μια περιουσία. Αν θέλεις ευτυχία για μια ζωή, βοήθησε κάποιον άλλο. Νομίζω ότι οι νόμοι του σύμπαντος είναι σαφείς: η καλοσύνη φέρνει καλοσύνη.

Θα μπορούσα να σου αριθμησω πολλούς λόγους για τους οποίος αξίζει να διαβάσεις αυτό το βιβλίο. Μήπως όμως αντί να διαβάσεις τους λόγους, θα ήταν καλύτερο να διαβάσεις το ίδιο το βιβλίο; Καλή ανάγνωση και…καλό κυνήγι!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s