Οι γονικές μέρες δεν είναι απλά μια άδεια, είναι ανθρώπινο δικαίωμα

στις

Η γονική μέρα δεν είναι απλά η μέρα που θα πας στο σχολείο του παιδιού για να ενημερωθείς για την πρόοδο του. Είναι η μέρα που θα ξυπνήσεις πιο χαλαρή. Είναι η μέρα που ο ήχος από το ξυπνητηρι είναι λιγότερο εκνευριστικος. Είναι η μέρα που θα πας για έναν πολύ γρήγορο καφέ με άλλες μαμάδες από το σχολείο και θα μιλήσετε για ηλίθια πράγματα, όπως για γάτες και μυρμήγκια. Είναι η μέρα που μετά τον καφέ θα περάσεις από την λαϊκή αγορά για να παρεις λουλούδια. Είναι η μέρα που θα ξαναπεράσεις από το σχολειο, στο πρώτο διαλειμμα για να δεις λίγο την κόρη σου. Έχει περάσει μόλις μιάμιση ώρα που την άφησες στο σχολείο, όμως όταν δουλεύεις δεν έχεις την πολυτέλεια να περνάς από το σχολείο σε κανένα διάλειμμα και να χαζεύεις τα παιδιά την ώρα που παιζουν. Είναι η μέρα που θα κάτσεις να διαβάσεις για μια ωρίτσα το βιβλίο σου. Είναι η μέρα που εννοείται ότι θα ρίξεις μια γρήγορη σκούπα και ένα σφουγγάρισμα.

Η γονική μέρα είναι η λέξη που προκαλεί αλλεργία στους περισσότερους εργοδότες, αλλά είναι η μέρα-θειο δώρο για εμάς τις εργαζόμενες μαμάδες.

Είναι μόλις τέσσερις για καθε παιδί σε ένα ολόκληρο σχολικό έτος και έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση τους και οι μαμάδες και οι μπαμπάδες. Για να είμαι ειλικρινής είναι λίγες και είναι ακόμα πιο λίγες για τις μονογονεϊκές οικογένειες που έχουν άλλες ανάγκες. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους γονική άδεια δεν χρειάζονται οι γονείς μόνο όταν τα παιδιά τους ξεκινούν το Δημοτικό Σχολείο. Γονική άδεια χρειάζονται οι γονείς με το που γίνονται γονείς. Άδεια και βοήθεια χρειάζονται οι γονείς συχνά για να καθαρίζει λίγο το μυαλό τους, για να χαίρεται λίγο η καρδιά τους και για να μην υπάρχουν μαμάδες που δεν αντέχουν την καθημερινότητά τους και τη ζωή τους και επιλέγουν να δώσουν τέλος. Γιατί το να αναρωτιόμαστε εκ των υστέρων τι μπορεί να οδηγήσει μια μαμά στην αυτοκτονια δεν έχει νοημα. Νόημα έχει η νομοθεσία και το κράτος να δημιουργούν τα θεμέλια και τα πλαίσια, που θα βοηθούν και θα στηρίζουν τους πολίτες τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s