Περνώντας ένας Σαββατοκύριακο με τη Marie Kondo

στις

Είναι Γιαπωνέζα και θεωρείται η γκουρού της τάξης. Η Marie Kondo είναι το κορίτσι που η μαμά σου θα λατρέψει γιατί θα σου μάθει μυστικά και έξυπνα κόλπα τακτοποίησης του σπιτιού. Εγώ φυσικά και δεν είχα τη χαρά να περάσω ένα ΣΚ μαζί της, είχα όμως την ευχαρίστηση να διαβάσω το Σαββατοκύριακο το βιβλίο της που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κλειθάριθμος και το οποίο φέρει τον τίτλο Σπίτι σε τάξη, ζωή σε τάξη.

Ποια είναι όμως η Marie Kondo; Είναι μια γυναίκα που από μικρό κορίτσι της άρεσε να τακτοποιεί τα πράγματά της, τα πράγματα των αδερφών της, τα πράγματα στο σχολείο. Είναι το κορίτσι που τις ελεύθερες ώρες του δεν είχε καλύτερο από το ξεφυλλίζει βιβλία και περιοδικά για το σπίτι. Έχει περάσει χρόνια ολόκληρα τακτοποιώντας πράγματα και αυτό φυσικά την οδήγησε στο να δημιουργήσει τη δική της μέθοδο τακτοποίησης, την οποία αναλύει στο βιβλίο που διάβασα. Η Marie Kondo δεν θα σου δώσει tips για να πως να αφαιρείς λεκέδες από κόκκινο κρασί ή πως να αφαιρείς την σκουριά! Θα σου μάθει πως μπορείς να τακτοποιήσεις το σπίτι σου και κατ’επέκταση τη ζωή σου.
Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι η Marie Kondo είναι απόλυτη σε αυτά που σου προτείνει, όμως για κάθε τι που σου λέει έχει και ένα επιχείρημα να σου δώσει. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί ο γιαπωνέζικος τρόπος σκέψης να συνάδει με το μεσογειακό ταμπεραμέντο μας, ξέρω όμως ότι στις 303 σελίδες του βιβλίου της, θα βρεις πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που θα θέλεις να δοκιμάσεις και τα οποία δεν έχουν να κάνουν με τα καθάρισμα, αλλά με την τακτοποίηση.

Εγώ κράτησα πολλές σημειώσεις διαβάζοντας το βιβλίο και οι πιο ενδιαφέρουσες νομίζω ότι είναι οι εξής:

 1. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν τις συνήθειες τους, αν δεν αλλάξουν πρώτα τον τρόπο σκέψης τους.
 2. Τα περισσότερα πράγματα που έχουμε στην κατοχή μας, δεν τα χρειαζόμαστε. Πρέπει να επιδείξουμε αυτοπειθαρχία για να αντισταθούμε στον πειρασμό να αποθηκεύουμε άχρηστα πράγματα. Δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορούμε να πετάξουμε πράγματα: είμαστε προσκολλημένοι στο παρελθόν ή φοβόμαστε το μέλλον.
 3. Η βασική της αρχή έχει να κάνει με τον τρόπο που θα κάνεις ξεσκαρτάρισμα. Δεν θα αρχίσεις ανά δωμάτιο σπιτιού, αλλά ανά κατηγορία (ρούχα, βιβλία, μικροαντικείμενα κ.ά). Επίσης όταν θα ξεσκαρτάρεις τα πράγματά σου, να κρατάς τα πράγματα που αγαπάς και που σε κάνουν ευτυχισμένη. Θα ρωτάς τον εαυτό σου «αυτό το ρούχο, μου δίνει χαρά;» και θα βρίσκεις αμέσως τις σωστές απαντήσεις.
 4. Το σύστημα της περιλαμβάνει δύο στάδια: το να πετάς και το να αποφασίσεις που θα τακτοποιήσεις τα εναπομείναντα.
 5. Ξεκίνησε το ξεσκαρτάρισμά σου από τις πιο εύκολες κατηγορίες, που για τους περισσότερους ανθρώπους είναι τα ρούχα και τα βιβλία και συνέχισε με τις λίγο πιο δύσκολες, όπως τα μικροαντικείμενα, τα αντικείμενα συναισθηματικής αξίας και τα αναμνηστικά.
 6. Μην υποβαθμίζεις σε πρόχειρα ρούχα για μέσα στο σπίτι, ρούχα που δεν σου δίνουν χαρά. Τα πρόχειρα ρούχα υποτίθεται ότι είναι τα ρούχα τα οποία προορίζονται για τις ώρες της χαλάρωσης στο σπίτι. Θέλεις να χαλαρώσεις φορώντας ρούχα που δεν σου δίνουν χαρά; Να θυμάσαι επίσης ότι τα ρούχα που φοράς στο σπίτι, επιδρούν στην εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου.
 7. Μπορεί το κρέμασμα των ρούχων να είναι πιο γρήγορο, όμως με το δίπλωμα εξοικονομείς περισσότερο χώρο.
 8. Κράτα μόνο τα βιβλία που πραγματικά αγαπάς και αυτά που σε συγκινούν.
 9. Το πατρικό σου σπίτι δεν είναι η αποθήκη που μπορείς να στοιβάζεις πράγματα.
 10. Αυτό που πρέπει να θεωρούμε πολύτιμο δεν είναι μόνο οι αναμνήσεις μας, αλλά και ο άνθρωπος που γίναμε μέσα από αυτές τις εμπειρίες του παρελθόντος.
 11. Και αν νομίζεις ότι όταν τακτοποιήσεις σωστά το σπίτι σου, μετά θα υπάρχει ο κίνδυνος να υποτροπιάσεις, να να φτάσεις δηλαδή πάλι στο σημείο που θα το γεμίσεις με άχρηστα πράγματα, η Marie Kondo σου έχει την εξής απάντηση: μειώνοντας τα πράγματα που σου ανήκουν μέσα από τη διαδικασία της τακτοποίησης, θα φτάσεις σε ένα σημείο όπου θα ξέρεις πόσα ακριβώς χρειάζεσαι. Έτσι και φτάσεις σε αυτό το σημείο, τα υπάρχοντά σου δεν θα ξεπεράσουν ποτέ το όριο που έχεις θέσει. Το σημείο αυτό φυσικά είναι διαφορετικό για το κάθε άνθρωπο. Και σε αυτό το σημείο συνειδητοποιείς ποιες είναι οι αληθινές αξίες και τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσένα στη ζωή.
 12. Το ότι πετάς κάποια πράγματα, δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπεις τις εμπειρίες ή την ταυτότητά σου.
 13. Για να τακτοποιήσεις σωστά τα πράγματά σου θα πρέπει πρώτα να έχεις ορίσει για κάθε κατηγορία και ένα σημείο τοποθέτησης. Προσπάθησε η αποθήκευση να είναι όσο το δυνατόν πιο απλή, ενώ βάλε όλα τα αντικείμενα ίδιου τύπου (βλέπε καλλυντικά για παράδειγμα) στο ίδιο μέρος.
 14. Μην σπαταλάς χρήματα αγοράζοντας συνέχεια «αξεσουάρ αποθήκευσης». Μπορείς να λύσεις το πρόβλημα, αξιοποιώντας πράγματα που έχεις στο σπίτι, όπως ένα άδειο κουτί παπουτσιών.
 15. Όταν μειώνεις τα υπάρχοντά σου και κάνεις αποτοξίνωση στο σπίτι σου, αυτό έχει αποτοξινωτική επίδραση και στο σώμα σου.

Υπάρχουν όμως και κάποια λίγα σημεία στα οποία διαφωνώ με τη Marie Kondo:
Στο τρόπο τακτοποίησης των βιβλίων. Είμαι βιβλιοφάγος και ναι μεν θα χαρίσω κάποια, αλλά δεν νομίζω ότι θα καταφέρω ποτέ να μείνω με 50 βιβλία. Έχω πολλά βιβλία που αγαπώ και με συγκινούν, καθώς και πολλά βιβλία που θέλω να αφήσω κληρονομιά στην κόρη μου.
H Marie Kondo προτείνει κάθε μέρα να αδειάζουμε την τσάντα μας και να τακτοποιούμε το περιεχόμενο της. Αυτό δεν υπάρχει περίπτωση ούτε καν να το δοκιμάσω
Προτείνει επίσης να μην έχουμε αντικείμενα στο πάγκο της κουζίνας και του μπάνιου, αλλά να τα αποθηκεύουμε σε ντουλάπια. Είμαι beauty addict και αυτό είναι αδύνατο να το κάνω! Όταν ανακαίνισα το μπάνιο μου, στο μυαλό μου είχα συνέχεια εικόνες για το πως θα «στόλιζα»τα καλλυντικά μου. Τις ίδιες εικόνες έχω πάλι για τη διακόσμηση της κουζίνας μου, την οποία θα ανακαινίσω σε λίγο καιρό.

Εγώ θα προσπαθήσω να κάνω τη θεωρία της Marie Kondo πράξη. Ξέρω ότι απαιτεί χρόνο, όρεξη και πειθαρχία. Απαιτεί επίσης τόλμη και θάρρος να πεις αντίο σε αντικείμενα που μέχρι τώρα σου ήταν δύσκολο να το κάνεις και αυτό το συνειδητοποίησα τις προάλλες όταν αποχωρίστηκα δύο αντικείμενα που ήταν άμεσα συνδεδεμένα με το σκύλο μας. Ακόμα όμως και χωρίς αυτά, οι αναμνήσεις και η αγάπη μου για το σκύλο μου θα είναι πάντα δυνατές.


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s