Το βιβλίο της εβδομάδας: η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει

στις

Όταν είσαι γονιός έχεις να περάσεις πολλές δύσκολες πίστες και για να είμαι ειλικρινής, όσο το παιδί μεγαλώνει, τόσο οι πίστες αυτές δυσκολεύουν. Το θέμα της σεξουαλικής αγωγής και της εκπαίδευσης στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης, είναι δύο θέματα που δυσκολεύουν τους γονείς. Η σεξουαλική αγωγή σε φέρνει σε δύσκολη θέση, γιατί πολλές φορές δεν ξέρεις πως να μιλήσεις στο παιδί με όρους που να μην το τρομάξουν ή το προβληματίσουν. Όσον αφορά στη σεξουαλική κακοποίηση, τα πράγματα είναι ίσως πιο δύσκολα, γιατί πρόκειται για ένα θέμα που σε θυμώνει και εύχεσαι να μη χρειαζόταν να μιλήσεις ποτέ για αυτό στο παιδί. Δυστυχώς όμως υπάρχει, και το να εθελοτυφλούμε ή απλά να ελπίζουμε ότι δεν θα χτυπήσει τη δική μας πόρτα, είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος. Υπάρχουν πολλά θέματα που μας τρομάζουν, όμως η πρόληψη και η εκπαίδευση μπορούν να μας βγάλουν από τον σκοταδισμό και να μας βοηθήσουν να μεγαλώσουμε ανεξάρτητα και δυνατά παιδιά που θα μπορούν να αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα με δύναμη, πυγμή και ασφάλεια. Στο δύσκολο αυτό δρόμο δεν είσαι μόνη ή μόνος! Μπορείς να αναζητήσεις βοήθεια από τους ειδικούς, αλλά και από εξειδικευμένα βιβλία.

Ένα τέτοιο βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σοκόλη και χαίρομαι γιατί η συγγραφέας του είναι η συνάδελφός μου Ελένη Δασκαλάκη. Το βιβλίο έχει τον τίτλο «Η Ρίνα αποφασίσει να μιλήσει» και πρόκειται για ένα παραμύθι για την εκπαίδευση των παιδιών στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης.

Την εικονογράφηση έχει αναλάβει η Μαρία Κουτρουμπά, ενώ από την πώληση κάθε βιβλίου, οι εκδόσεις θα διαθέτουν το ποσό των 0,75ευρώ για την υποστήριξη του έργου των Γιατρών του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία. Γιατί θεωρώ ότι αυτό το βιβλίο είναι ένα βοήθημα για μικρούς και μεγάλους; Για πολλούς λόγους!

Πρώτα από όλα επειδή μέσα από την πολύ ωραία ιστορία της Ελένης Δασκαλάκη, μπορείς να μιλήσεις στο παιδί σου, χωρίς να το τρομάξεις για το δύσκολο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης. Επειδή διαβάζοντας την εισαγωγή του Θάνου Ασκητή έχεις την ευκαιρία να μάθεις και εσύ για πράγματα που πιθανόν να αγνοείς. Επειδή μετά την ιστορία της Ελένης υπάρχουν δύο παραρτήματα, γραμμένα από ειδικούς. Το πρώτο έχει αναλάβει η ψυχολόγος Άννα – Μαρία Κυριακοπούλου και αφορά τους γονείς. Στις σελίδες του θα βρεις συμβουλές για το πως μπορείς να εκμεταλλευτείς την ιστορία της Ρίνας και να κάνεις ενδιαφέρουσες συζητήσεις με το παιδί καθώς και για το πως μπορείς να αναγνωρίσεις πιθανές ενδείξεις στη συμπεριφορά του ανάλογα με την ηλικία του. Το δεύτερο παράρτημα είναι γραμμένο από την Δρ. Αγωγής Υγείας Νάντια Κουρμούση και αφορά τους εκπαιδευτικούς και το πως μπορούν να εκπαιδεύσουν τα παιδιά στο σχολείο για την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν διαβάζεις μια φορά και μετά χάνεται στα ράφια της βιβλιοθήκης. Είναι ένα βιβλίο που θα διαβάσεις μαζί με το παιδί αλλά και μόνη σου πολλές φορές!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s