Οι έπαινοι: λίγες λέξεις που δίνουν φτερά ή τροχοπέδη στην ανάπτυξη του παιδιού;

στις

Μέχρι προσφάτως θεωρούσα αφελώς ότι ατάκες του τύπου «μη του λες πολλές καλές κουβέντες, γιατί θα πάρουν τα μυαλά του αέρα» ήταν δημιούργημα της «ελληνικής παιδαγωγικής σχολής» και ιδίως της Ελληνίδας μάνας στις δεκαετίες του 60 και του 70.

Ο ψυχολόγος όμως Ζακ Σαλομέ με διέψευσε σε ένα κείμενό του στο βιβλίο«Μάθε να ζεις με τον εαυτό σου» αποδεικνύοντας μου ότι αυτό είναι ή τουλάχιστον ήταν παγκόσμιο φαινόμενο. Αναφερόμενος στα παιδικά του χρόνια και στους γονείς του που τον αγαπούσαν, εκπλήσσεται όταν συνειδητοποιεί πόσο δυσκολεύονταν ταυτόχρονα να του κάνουν μια φιλοφρόνηση χωρίς επιφύλαξη. Λες και αυτή η φιλοφρόνηση θα μπορούσε να του χαλάσει τον χαρακτήρα ή να του βάλει κακές ιδέες! Κάπως έτσι μπορώ να πω ότι ήταν και οι δικοί μου οι γονείς και ειδικά η μαμά μου, η οποία θεωρούσε ότι αν άκουγα συχνά φιλοφρονήσεις θα μπορούσα να πάρω αέρα και να ξεφύγω από τους στόχους μου (ποιοί ήταν αυτοί; κανείς δεν ξέρει). Το ωραίο είναι να την ακούς τώρα πώς μιλάει στα εγγόνια της και πώς τα «στολίζει» συνέχεια με φιλοφρονήσεις και επαίνους. Ο Ζακ Σαλομέ λοιπόν μας προτρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας τα κατάλληλα μηνύματα ώστε να μεγαλώσουν με αυτοπεποίθηση και ηρεμία, με αγάπη για τον εαυτό τους και σεβασμό για τις δυνατότητές τους.

Και διαβάζοντας λοιπόν αυτό δεν μπορώ να μη θυμηθώ τον υπέροχο τρόπο με τον οποίο επαινούν τα παιδιά τους οι περισσότεροι Δανοί και τον οποίο ανακάλυψα στο βιβλίο «Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο», που έχουν γράψει η Jessica Joelle Alexander και η Iben Dissing Sandhal. Δεν ξεχνούν να λένε στα παιδιά ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα, αρκεί να προσπαθούν και να δουλεύουν. Αποφεύγουν τους υπερβολικούς και συχνούς επαίνους και βασίζονται περισσότερο στο έργο και στην προσπάθεια που έχει κάνει ένα παιδί, προκειμένου να του χτίσουν την αίσθηση ότι είναι ικανό να μάθει πράγματα και να μη στηρίζεται μόνο στο έμφυτο ταλέντο του. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες έρευνες, η προσέγγιση αυτή προάγει την εσωτερική δύναμη των παιδιών και την ψυχική τους ανθεκτικότητα. Ένα παιδί που ξέρει ότι έχει ταλέντο, στηρίζεται μόνο σε αυτό, βαριέται και δεν εξελίσσεται.

Κάτι ανάλογο μάλιστα συζητούσαμε χθες με τη δασκάλα της Χριστίνας στο πιάνο, η οποία εξηγούσε και στις δύο μας ότι η Χριστίνα έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν πρέπει πια να στηρίζεται μόνο στο μουσικό της αυτί και στο έμφυτο ταλέντό της, αλλά πρέπει να μάθει να λειτουργεί ταυτόχρονα και τον εγκέφαλό της για να ακούει και να διαβάζει τις νότες (δεν περιγράφεται το πόσο τυχερή αισθάνομαι που η Χριστίνα έχει δασκάλα στο πιάνο την κα. Μαργαρίτα. Βασικά με όλες τις δασκάλες της αισθάνομαι τυχερή και ευγνώμων).

Και για να καταλάβουμε καλύτερα τον τρόπο που λειτουργούν οι Δανοί, δύο μόνο παραδείγματα είναι αρκετά. Μετά από ένα διαγώνισμα στο οποίο πήγε καλά το παιδί, αντί να του πεις «Πρέπει να είσαι πολύ έξυπνος, αφού έλυσες αυτά τα προβλήματα.» προτίμησε το «Πρέπει να δούλεψες σκληρά, αφού έλυσες αυτά τα προβλήματα.» Με τον πρώτο τρόπο καλλιεργείς μια πάγια νοοτροπία που δεν βοηθάει το παιδί να εξελιχθεί, ενώ με τη δεύτερη το ενθαρρύνεις να συνεχίσει τις προσπάθειες του.

Νομίζω λοιπόν, ότι στις μέρες μας το ιδανικό είναι να μπορούμε να βρούμε τις ισορροπίες και να συνδυάσουμε και αυτό που λέει ο Γάλλος ψυχολόγος Ζακ Σαλομέ, αλλά και αυτό που κάνουν οι Δανοί. Να τους λέμε δηλαδή τις γλυκές αυτές κουβέντες που θα τα κινητοποιήσουν, θα τα ωθήσουν και θα τους δώσουν φτερά, χωρίς όμως να καλλιεργούμε την έπαρση και την ανάγκη τους να ενδιαφέρονται κυρίως για το τι λένε οι άλλοι για αυτά.

IMG_20180223_100115_105.jpg

https://www.dioptra.gr/Vivlio/843/719/Giati-oi-Danoi-megalonoun-ta-pio-eutuxismena-paidia-ston-kosmo/

http://www.enalios.gr/product/980/%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%BF%CF%85

Ακολούθησε με στο Ιnstagram: Stamati23

Ακολούθησε με στο: www.facebook.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s